Dünyada ve Türkiye’de farklı gerekçelerle aşı karşıtlığı/güvensizliği artarken; İtalya, “Aşı yoksa okul da yok” diyerek aşısız çocukların okula girişlerini yasaklayan karara imza attı
Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda aşı karşıtlığı, kararsızlığı ve bunun sonuçları tartışılırken, geçtiğimiz yıl artan kızamık vakalarıyla karşı karşıya kalan İtalya aşırız çocukların okula girmesini yasakladı.
BBC’nin haberine göre; İtalya Sağlık Bakanlığı, 6 yaşına gelmiş çocukların, aşı yaptırdığına dair resmi bir belge yoksa, yuvalara ve anaokullarına kabul edilmemesi kararı aldı.
6-16 yaş arası çocuklar için yasak kararı olmayacak. Ancak çocuklarını aşısız okula gönderen aileler 500 avroya kadar cezaya çarptırılabilecek.
Karar doğrultusunda ilk adım ise Bologna’da atıldı. Aşısız 300 çocuğun ailelerine çocukların okula alınmayacağı bildirildi.
İtalya’nın Republica gazetesine konuşan Sağlık Bakanı Gulia Grillo, kuralların “Aşı yoksa okul da yok” olarak değiştirildiğini söyledi.
Avrupa’da kızamık üçe katlandı
Kızamık vakalarındaki artış İtalya ile sınırlı değil.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; Avrupa’da kızamık vakaları 2018’de 2017’ye göre üç kat arttı. 72 kişi de kızamıktan yaşamını yitirdi.
Türkiye: “Domuz ürünleri” iddiası ve tabiplerin çabaları
Dünya genelinde farklı nedenlerle aşı karşıtlığı yaygınlaşırken, Türkiye’deki en yaygın karşıtlık ise özellikle gerici kesimler tarafından dillendirilen “aşıların içinde domuz ürünleri olduğu” iddiası.
Yine “gizli düşmanların aşılar vasıtasıyla nesli bozma çabası” da oldukça yaygın bir kesimce kabul gören yalanlar arasında.
İstanbul Tabip Odası’na göre de ölüm riski ve ciddi yan etkileri olan hastalıklara karşı korunmada önemli bir savunma aracı olan aşı konusundaki kararsızlık, güvensizlik hızla artıyor.
Aşı uygulamalarına yönelik endişelerin giderilmesi, aşı uygulamalarının sürdürülebilirliğinin sağlanması için başta hekim sorumluluğuna vurgu yapılıyor.
Çekirdek Çocuk